KASTÉLYHISTÓRIÁK

KRIMI

Rómeó és Júlia Szarajevóban

 

Ferenc Ferdinánd és a világ tragédiája

Végső búcsúztatásuk is megalázó volt. A Hofburg kápolnájában a feleség született gróf Chotek Zsófia ravatala néhány centivel alacsonyabban volt, mint a császári családból származó férjé, Ferenc Ferdinándé. A trónörökös rangon alul kötött házasságának szabályzatát, éppen az a főudvarmestere, Alfred von Montenouve próbálta ilyen látványosan betartatni, aki szintén egy morganatikus kapcsolatból született. Nagyanyja Mária Lujza ex-francia császárné volt, aki férje, Napóleon bukása után főudvarmesterével esett szerelembe.

Több, mint 20 évvel korábban 1893 októberében hozta az udvari különvonat Ferenc Ferdinándot a gödöllői királyi váróba, onnan hintó vitte a kastélyba az uralkodóhoz audienciára. A kijelölt trónörökös látogatásának célja nem ismert, talán a köztük lévő nézeteltéréseket próbálták tisztázni. Az egyre idősödő Ferenc József nehezen engedett utat jóval fiatalabb utódja elképzeléseinek. Például annak, hogy a haditengerészetet és a légierőt kell fejleszteni. Neki már kevésnek bizonyult a legújabb tüzérségi technika és a lövészárkokban folytatott harcászat.
Ferenc Ferdinándról keveset tudunk, legtöbben annyit, hogy 1914-ben az ő meggyilkolása adta az indokot a világháború kirobbantásához. Pedig másról is nevezetes lehetne. Szerelméről, házasságáról. (A nyár az utazások, a kalandozások ideje, aki Ausztria felé veszi az irányt, keresse fel az autóútról is jól látható Artstetten kastélyát. A csodálatos épületben múzeumot rendeztek be, egy részében pedig a leszármazottak élnek. A gyerekek és az autómániás felnőttek is bizonyára megcsodálják majd annak az automobilnak a másolatát, amiben lelőtték a trónörökös párt.)

Közbe szólt a szerelem

Ferenc József nem volt szerencsés a trón-örököseket illetően: egyik öccsét, Miksát Mexikóban agyonlőtték. A másik testvér, Károly Lajos tüdőbeteg fia, Ferenc Ferdinánd gyógyulásáért ment szentföldi zarándoklatra, ott azonban ivott a Jordán folyó vizéből, nem sokkal később belehalt az ott szerzett fertőzésbe. A koronaherceg Rudolf korábban Mayerlingben halt meg.
Így lett az osztrák császári és magyar királyi trón első számú várományosa Károly Lajos fia, Ferenc Ferdinánd. Grázban született, 1863-ban. Édesanyja meghalt, mostohaanyja a szép és jóságos Mária Terézia fiaként szerette. De ő sem tudta megakadályozni, hogy a gyenge fizikumú fiatalembert katonának neveljék. Ferenc Ferdinánd a gyalogságnál és a lovasságnál is szolgált. 1890- 92 között Sopronba vezényelték, ahol egy huszárregiment ezredeseként boldogította beosztottjait. A Nádasdy-huszárok bizony sokat mesélték szomorkás, mindenkivel szemben bizalmatlan természetéről.

A Habsburgok mellbetegsége

Az orvosok tanácsára vált meg a katonaságtól, és Kaiserin Elisabeth hadihajón világ-körüli útra indult. Szerencséjének és sziklaszilárd akaratának köszönhetően meggyógyult az akkoriban még végzetesnek tartott, a Habsburgokra olyan jellemző „mellbetegségből”, a tüdővészből.
Készen állt, hogy majdan trónra lépjen. Ám Ferenc József és Ferenc Ferdinánd kapcsolata korántsem volt felhőtlen. Ennek több oka volt, az egyik, amin lehetett segíteni, hogy a trónörököst nem nevelték trónörökösnek. Szemben a tragikus körülmények között elhunyt Rudolf főherceggel. De az igazi „haragszomrád” akkor alakult ki, amikor eljött a nősülése ideje.
A morc, szinte mindenkit fenntartással fogadó fiatalember szerelemre gyúlt és olyan álmodozó versikéket írt, mint amilyeneket csak a bakfisok tudtak akkoriban.
Az egyik szerelmes költeménye olvasható is az artstetteni kastélyban. Nem éppen műfordításban valahogy így hangzik: A rózsa, a szegfű, minden virág elhervad, csak az én szerelmem nem. Aki megnézi a kiválasztott grófnőről készült festményeket, fotókat láthatja a hölgy kivételes szépség volt, hatalmas akkor divatos konttyal.
Amikor szóba került a trónörökös házassága az amúgy sem bőbeszédű Ferenc Ferdinánd mélyen hallgatott. Az uralkodó nem tudta mire vélni kinevezett utódja magatartását.
Ám egy napon feldúlva jelent meg nála, és azonnali kihallgatást kért tőle távolabbi rokona Frigyes főherceg felesége, Izabella, akit alakjára utalva csak Mellabellának, Busabellának neveztek. A főhercegnőnek nyolc leánya és mindössze egy fia volt. (Nagyravágyásának egyik bizonyítéka, hogy a pozsonyi Grassalkovich-palotát vásárolták meg 1897-ben. A szépen helyreállított épületben ma a szlovák kormány működik.)
Szóval Izabella – most utólag már meg lehet állapítani – méltán háborodott fel.
A mély meghajlás után, szinte meg sem várva, a kérdést: ugyan mi járatban errefelé kedves rokon, zaklatott hangvételű monológba kezdett.
Ezek szerint ők Pozsonyban, mindig a trón várományosának kijáró tisztelettel és örömmel fogadták Ferenc Ferdinándot. Remélték, hogy egyszer majd vejük lesz. De nem erről volt szó, amit meg tudott Izabella főhercegnő, az skandalum. Nem, hogy valamelyik lányának, hanem az egyik lánya udvarhölgyének teszi a szépet.
Egy teniszparti közben lebbent fel a fátyol a nagy titokról. A trónörökös órájának rekeszében nem valamelyik főhercegkisasszony, hanem Chotek Zsófia arcmását találta meg Izabella. Erkölcstelen életmódjára hivatkozva azonnal fel is mondott az udvarhölgynek.
A pikáns történetet némán hallgató Ferenc Józseftől megkérdezte Izabella:- Remélem ezzel császári felsége is egyetért.
A császár valamilyen teljesen semleges mondattal útjára bocsátotta a főhercegnőt. Neki egészen más járt az eszében. Özvegyen maradt menyét, Stefániát ajánlotta feleségül Ferenc Ferdinándnak. Aki határozottan nemet merészelt mondani a császárnak.
Valójában csak ezután kezdődött az igazi kalamajka.

Felség, újabb Mayerlinget akar?

Az eset ugyanis Erzsébet királyné tudomására jutott, és ő a szerelmesek pártjára állt. Minden tőle telhetőt megtett, hogy egyengesse a szerelmesek útját. Férje ezen egyáltalán nem csodálkozott, ismerte és kénytelen-kelletlen, de eltűrte felesége kifejezetten liberális nézeteit.
Ferenc József igazi csapdába esett. A jó Barátnéja, a bécsi udvari színház, a Burgtheater művésznője Frau Schratt, is a fiatalok pártjára állt.
A színésznő megkérdezte: Felség, újabb Mayerlinget akar?

Győzött a szerelem, Ferenc József két asszonynak, Erzsébetnek és Katalinnak nem mondhatott nemet. A szerelmesek összeházasodtak, de boldogságuk csupán néhány évig tartott.
A házasságból három utód született. Akiket a Habsburg ház törvényei értelmében kizártak a trón örökléséből. Sőt Zsófia hivatalosan még egy autóba sem ülhetett volna férjével. 1914. június 28-án Szarajevóban Gavrilo Princip lelőtte a trónörököst és feleségét. Ez a merénylet volt az indoka a világháború kitörésének. Az első hadiárvák a házaspár gyermekei voltak. Zsófia (1893-1973) Friedrich von Nostitz–Rieneck grófhoz ment feleségül, Maximilian (1902–1962), Elisabeth von Waldburg–Wolfegg und Waldsee grófnőt vette feleségül.
Ernst (1904–1954), aki a háború után egy ideig Artstetten polgármestere volt, Marie-Therèse Wood-ot vette feleségül. A fiú leszármazottak Hohenberg néven ma is élnek.

Az Osztrák–Magyar Monarchia idején jellemzően Bécsben, a Belvedere kastélyban, nyáron pedig a szülők Konopiště-i kastélyában éltek. Érdemes megnézni az eredeti formájában megőrzött kastélyt, a látogató megbizonyosodhat, hogy a nagy szerelem, meghitt családi körben folytatódott egészen 1914-ig.